Η διαδικτυακή πύλη για την υγεία.

Χωρίς Αναισθητικό. Όλα για την υγεία σ'ένα κλικ !!!

Στόχος μας :

Η σοβαρή, έγκυρη, συνεχή ενημέρωση για θέματα υγείας.

Γιατί εμείς

Χωρίς Αναισθητικό προβάλλουμε όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο της Υγείας.

Είμαστε εδώ

για να σας ενημερώνουμε συνεχώς για όλα όσα σας ενδιαφέρουν

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τα πρώτα 3-4 σημαντικά λεπτά μιας ανακοπής καρδιάς


Η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ και η έγκαιρη χρήση απινιδωτή αυξάνουν κατά 50% την πιθανότητα επιβίωσης.

Η άμεση καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η έγκαιρη χρήση απινιδωτή μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά από το περιστατικό ανακοπής καρδιάς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης του θύματος πέραν του 50%.

Ετησίως, η εμφάνιση καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου είναι γύρω στα 600-700 περιστατικά , από τα οποία τα 200 συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους γεγονός που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών στην χρήση εξωτερικού απινιδωτή και στην εφαρμογή ΚΑΡΠΑ.

Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη 400,000 άτομα ετησίως παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, με ποσοστό επιβίωσης λιγότερο από 10%. Στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι περίπου ένας στους 1,000 ετησίως.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε διάσκεψη Τύπου στο «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία, με την οποία εγκαινιάστηκε η εβδομάδα ευαισθητοποίησης του κοινού από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, τον Σύνδεσμο «Παλμός Ζωής» και την Καρδιολογική Εταιρία Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσος Γεωργίου σημείωσε ότι τα θέματα υγείας στην ΕΕ τα διαχειρίζονται τα κράτη μέλη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα. Ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ και μη σωστή ενημέρωση. Χαιρέτισε ακόμη το γεγονός ότι μια Κύπρια Ευρωβουλευτής, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ανέλαβε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αιφνίδιο θάνατο.

Σε χαιρετισμό στη διάσκεψη, η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου σημείωσε ότι στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μπορεί να προϋπάρχει ή όχι καρδιακή νόσος, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος θανάτου είναι απρόσμενος. Όπως ανέφερε η Υπουργός, σε ηλικίες άνω των 35 ετών, κύρια αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος ενώ σε μικρότερες ηλικίες η εμφάνιση του αιφνίδιου θανάτου οφείλεται σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες με πιο συνήθεις αιτίες τις καρδιομυοπάθειες, αν και ο αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία κάτω των 35 ετών μπορεί να οφείλεται και σε ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών, μυοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθειες αλλά και σε ηλεκτρικές ανωμαλίες του συστήματος της καρδιάς.

Η κ. Αγρότου ανέφερε ότι με δεδομένο πως το ποσοστό επιβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 5-8%, πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των καρδιοπαθειών που μπορεί να προδιαθέτουν για αιφνίδιο θάνατο.

Σημείωσε ότι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν απλοί πολίτες, έχουν εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους και με τη χρήση του μπορούμε να αποτρέψουμε γύρω στους 100 θανάτους ετησίως.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Παλμός Ζωής» , Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Συνδέσμου και τις δραστηριότητες και εκστρατείες που έχει αναλάβει, σημείωσε ότι η φετινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης συμπίπτει με την υιοθέτηση γραπτής δήλωσης (written declaration) από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκής εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή και την συλλογή 400 υπογραφών ευρωβουλευτών.
Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, το ΕΚ , ως απότοκο της γραπτής δήλωσης, κάλεσε το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προχωρήσουν σε νομοθετική πρόταση στην οποία μεταξύ άλλων να προνοείται η έγκριση προγραμμάτων επίδειξης της χρήσης απινιδωτή σε δημόσιους χώρους και η εκπαίδευση απλών πολιτών.
Ο Μάριος Γεωργίου μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης χαρακτήρισε τις καρδιακές ανακοπές μάστιγα της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μια καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη και ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ τα πρώτα δύο λεπτά και η χρήση εξωτερικού απινιδωτή.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των απλών πολιτών, που εκπαιδεύονται σε ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή, υπογραμμίζοντας ότι στατιστικά το ασθενοφόρο φθάνει στη σκηνή σε οκτώ με δέκα λεπτά ενώ η επέμβαση για να διασωθεί το θύμα πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα.
Είπε ακόμη ότι με τη σωστή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ΚΑΡΠΑ, μπορούν να διασωθούν έως και 100,000 ζωές στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης Μάριος Ιωαννίδης δήλωσε ότι η επέμβαση που γίνεται στα πρώτα λεπτά κατά τα οποία κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή είναι θέμα των απλών πολιτών και όχι του ασθενοφόρου και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπαίδευση όλων.
Αναφέρθηκε ακόμη στη θέσπιση το 2008 της νομοθεσίας για την χρήση απινιδωτών και την πρόνοια που καλύπτει τους απλούς πολίτες που σπεύδουν να βοηθήσουν.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία , κάτι που συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Πέτρος Αγαθαγγέλου σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η έγκαιρη παρέμβαση σώζει ζωές και ότι χωρίς την παρέμβαση αυτή, το άτομο που παθαίνει καρδιακή ανακοπή, οδηγείται στο θάνατο.
Ανέφερε επίσης ότι στην συντριπτική πλειοψηφία της καρδιακής ανακοπής και του αιφνίδιου θανάτου η στεφανιαία νόσος ευθύνεται για τα περιστατικά σε ποσοστό πέραν του 90%.
Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ακόμη σε αιφνίδιο θάνατο οδηγούνται και άτομα που δεν είχαν εμφανίσει καρδιολογικό σύμπτωμα και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να υπάρχει προσοχή από τις ομάδες υψηλού κινδύνου , δηλαδή τα υποψήφια θύματα.
Μίλησε ακόμη για τις ομάδες των αθλητών που κινδυνεύουν από τις λεγόμενες βουβές ασυμπτωματικές μορφές των νοσημάτων.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας Ευαγόρας Νικολάϊδης ανέφερε ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους σε ποσοστό 21 % σε σύγκριση με 14,5% στις γυναίκες και ότι κύριος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το οικογενειακό ιστορικό.
Ανέφερε ακόμη ότι πριν τη λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας το 2006 , εισήχθη επί 24ωρης βάσης κάλυψη με πλήρως εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη μονάδα αναζωογόνησης όπως συμβαίνει στα καλά οργανωμένα νοσοκομεία του εξωτερικού.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα επιβίωσης είναι το ίδιο καλά και επιτυχή με αυτά φημισμένων κέντρων και έχουν δημοσιευτεί και σε ξένα επιστημονικά περιοδικά.

  
Στην υγειά σας!!!

Πηγή: ikypros.com